Вигорання

Сьогодні я хочу поділитися з вами деякими думками про вигорання, цю серйозну проблему, з якою стикаються багато людей.


✅ Вигорання – це не просто втома. Це реакція на довготривалі навантаження та часті стреси, коли ми відчуваємо повне емоційне виснаження та втрату сил на фізичному рівні. Крім того, з’являється тимчасове порушення розумової діяльності, стає важко щось запам’ятати або сконцентрувати увагу. Це як згасла свічка чи вогник всередині, які більше не можуть давати світло та тепло. Коли сил вже не вистачає, а справи робляться на автоматі, по інерції.
✅Вигорання не з’являється раптово. Коли людина не дає собі відпочинку, ігнорує втому, багато від себе потребує, не вміє делегувати, намагається все контролювати, не ділиться з близькими та друзями тим, що відчуває, наступає вигоряння. Головні симптоми – роздратування навіть на незначні події, невдоволення собою, байдужість до того, що колись надихало; фізичні симптоми – безсоння, слабкість, поганий апетит тощо.
✅Перший крок у подоланні вигорання – усвідомлення його наявності. Дозвольте собі визнати, що втомлені. Піклування про свій внутрішній стан – це не слабкість, а важлива турбота про себе.
✅Другий крок – приділіть час самому собі. Відпочиньте, займіться тим, що приносить задоволення та розслаблює. Тут можуть допомогти медитація, йога, прогулянки на свіжому повітрі, читання хорошої книги, денний сон. Все, чому раніше не було місця в вашому житті. Але таке важливе для відновлення.
✅Третій крок – переосмислення пріоритетів. Іноді ми так сильно поринаємо в роботу, що забуваємо про свої потреби та бажання. Важливо поставити себе на перше місце і говорити “ні”, коли ми вже перевантажені.
✅І, нарешті, не соромитися звернутися по допомогу. Робота з психологом чи психотерапевтом може стати великою підтримкою у подоланні вигоряння. Іноді просто розмова може допомогти подивитися на ситуацію з іншого боку та знайти шляхи до повернення енергії та відновленню рівноваги.
✅Пам’ятайте, що психічне та емоційне здоров’я – це невід’ємна частина вашого життя. Бережіть себе, прислухайтеся до своїх потреб і пам’ятайте, що дбати про себе – це інвестиція у ваше здоров’я.